сряда, 15 април 2020 г.

15 дни до крайния срок за подаване на годишната декларация на физическите лица

Остават 15 дни до крайния срок за подаване на годишната декларация на физическите лица по чл.50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) за 2019г.

Декларацията може да бъде подадена по следните начини: 
  • по електронен път с квалифициран електронен подпис (КЕП);
  • по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция по приходите (НАП); 
  • след сваляне и попълване на формуляр - Годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2019 г. с БАРКОД (образец 2001) за доходите на физическите лица от https://www.nap.bg/page?sId236fsL=30&sId236dsA=2020&id=384&textMode=0 и изпращането му по поща или с куриерска услуга до обслужващият ни офис на НАП (според постоянният ни адрес). 
Самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване (КСО) подават декларацията само по електронен път.

Изключение от горепосочения срок се допуска за тези от нас, които извършват стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, в т.ч. еднолични търговци или земеделски стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които могат да подадат декаларацията си и да внесат дължимия по нея данък без санкция до 30 юни 2020г. Посочените лица имат право да ползват 5% отстъпка от дължимия данък за довнасяне при заплашане на дължимия данък до 31 май 2020г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.