събота, 2 март 2024 г.

Екип 7: Община Разград и д-р Мартин Литев се включват в Световната седмица на глаукомата

В средата на март Разград предстои да отбележи Световната седмица на глаукомата, на която ще се постави акцент в периода 10-16 март. Областният център ще се включи с превантивна кампания, в която офталмологът д-р Мартин Литев ще проведе профилактични очни прегледи.

Екип 7 >>



Безплатният скрининг е планиран за 15 март. Той ще обхване регистрирани членове на пенсионерски клубове, на които ще бъде измерено очното налягане. Всеки участник в кампанията ще получи медицинска консултация и възможност за диагностика посредством компютърна периметрия и оптична кохерентна томография. Безплатният скрининг за глаукома ще се извършва на адрес Разград, бул. „Бели Лом“ 37 от специалисти на АСМП-ИП-ОБ „Д-р Миткова“ съобразно регламентите за добрата клинична практика.

Това съобщи д-р Литев по време на срещата си с кметът на Разград Добрин Добрев във връзка с общата здравна инициатива.

На нея бе обсъдено и провеждане на информационна среща в деня преди скрининга. Тя ще се проведе на 14 март от 16.30 часа в бистро „Зайо Байо“. Пред заинтересовани медицински лица и граждани д-р Литев ще направи презентация за заболяването глаукома, рисковите фактори и превенцията срещу него.

Д-р Литев обясни, че Световната седмица на глаукомата е глобална инициатива, организирана от Световната глаукомна асоциация – независима, безпристрастна, етична, глобална организация за наука и грижи за глаукомата. В тази инициатива се включват граждани, специалисти по очни грижи и здравни служители, за да обединят усилията си в организирането на дейности за повишаване на осведомеността по целия свят. Глаукомата е водещата причина за предотвратима слепота и в различни региони на света може да има различни предизвикателства. Заболяването е наричано „тихият крадец на зрение“, тъй като може да отнеме най-ценното сетиво постепенно и незабележимо, докато не настъпи значителна загуба, а всяка такава поради глаукома е необратима. Целта на Световната седмица е да се напомни на обществеността за необходимостта от редовни прегледи на очите и зрителния нерв и да се открие глаукомата възможно най-рано, за да се предотврати загубата на зрение, тъй като има лечения за всички форми на глаукома.

Писмо за подкрепа от Световната глаукомна асоциация за Община Разград


Кметът Добрин Добрев изрази подкрепата на ръководството на Община Разград за провеждането на подобни кампании, свързани със здравна профилактика и превенция на уязвими групи по отношение на социално значими заболявания.

Партньорството между общинската управа и офталмолога д-р Литев започна в края на миналата година, когато бяха организирани безплатни профилактични очни прегледи на пациенти с диабет и на възрастни хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.