четвъртък, 14 март 2024 г.

Екип 7: Информационната среща за Световната седмица на глаукомата

Тази седмица светът обръща поглед към очното заболяване глаукома, което е най-честа причина за слепота. По този повод утре, 14 март, в Разград ще се проведе информационна среща. Инициативата е съвместна на местната управа и офталмолога д-р Мартин Литев.


Организаторите приканват за участие социални услуги, здравни институции и неправителствени организации.Информационната среща е на тема „Разград участва в Световната седмица на глаукомата. Превенция, рискови фактори, признаци, редовни очни прегледи“. Тя ще се проведе от 16.30 часа в бистро „Зайо Байо“.На събитието д-р Литев ще направи презентация за заболяването глаукома, рисковите фактори и превенцията срещу него. Офталмологът коментира, че превенцията на очните заболявания на регионално ниво е слабо развита, а това се отразява отрицателно на здравето и трудоспособността на хората в активна и неактивна възраст. От здравен проблемът се превръща и в социален. Именно в това е пресечната точка в партньорството с Община Разград.

В информационната среща са поканени да участват представители на Регионалната здравна инспекция, на Дома за стари хора, Дома за възрастни с деменция, Дневния център за пълнолетни лица с увреждания „Подай ръка“, Комплекса за социални услуги за пълнолетни лица с увреждания-Просторно, Федерацията на жените, Областния и общински съвет на Съюза на пенсионерите 2004 – обединени, Съюза на хората с увреждания, СНД „Диабет-Разград“, СНЦ „Диабет-Гецово“. Срещата е отворена и за заинтересовани граждани.

На 15 март д-р Литев ще проведе скрининг с безплатно измерване на очно налягане на регистрирани членове на пенсионерски клубове. Всеки участник в кампанията ще получи медицинска консултация и възможност за диагностика посредством компютърна периметрия и оптична кохерентна томография. Безплатният скрининг за глаукома ще се извършва на адрес Разград, бул. „Бели Лом“ 37 от специалисти на АСМП-ИП-ОБ „Д-р Миткова“.

Целта на Световната седмица е да се напомни за необходимостта от редовни прегледи на очите и зрителния нерв. Открита навреме глаукомата, може да се предотврати загубата на зрение,тъй като има налични лечения за всички форми на заболяването. Световната седмица на глаукомата е глобална инициатива, организирана от Световната глаукомна асоциация – независима, безпристрастна, етична, глобална организация за наука и грижи за глаукомата. 

Събитието беше подробно отразено и на razgradnews.net.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.