вторник, 19 март 2024 г.

Екип 7: Разград участва в Световната седмица на глаукомата

В петък офталмологът д-р Мартин Литев извърши безплатни прегледи за ранно установяване на глаукома с цел превенция. Обхванати бяха членове на пенсионерски клубове, като консултациите се извършиха в АСМП-ИП-ОБ „Доктор Миткова”, което заведение ще отбележи юбилей от създаването си през септември. По този начин Разград се включи в Световната седмица на глаукомата (10-16 март).

от Вестник Екип 7 >>



„За мен е предизвикателство и удовлетворение“, коментира специалистът по очни заболявания д-р Литев относно своето участие в скрининг кампанията. Същият ден той предложи консултации на близо 40 пациенти. Финален обзор ще даде представа за целия обхват на профилактичните прегледи.

В тази връзка в четвъртък се проведе информационна среща на тема „Разград участва в Световната седмица на глаукомата. Превенция, рискови фактори, признаци, редовни очни прегледи“. Събитието започна с почит към починалия Български Патриарх Неофит.

Пред зам.-кмета Зорница Евгениева, представители на социални услуги, неправителствени организации, здравни медиатори, пенсионерски клубове и граждани д-р Литев представи статистически данни за болните от това заболяване, както и полезна информация за рисковите фактори и необходимостта от профилактични прегледи за измерване на вътреочното налягане. Д-р Литев коментира, че заболяването глаукома се отразява на здравето и трудоспособността на хората. Обясни, че вниманието е насочено именно към пенсионерите като една от най-уязвимите групи по отношение на социално значими заболявания. Целта е да и да им се даде надежда за справяне с това коварно заболяване.

Специалистът съобщи, че по данни на Световната глаукомна асоциация около 80 милиона души по света имат глаукома, като 50% не знаят, че са засегнати от болестта. Това превръща заболяването във водещата причина за необратима слепота в световен мащаб. Глаукомата е група очни заболявания, които водят до увреждане на зрителния нерв. Това може да има тежки последици, тъй като 80% от сетивната информация за заобикалящия ни свят се възприема чрез зрителния нерв. Ако заболяването се разпознае и лекува навреме, е напълно възможно да се забави или спре нейната прогресия. Лечението на глаукомата цели да намали очното налягане, което става чрез предписване на очни капки, лекарства, лазерно лечение или операция.

В отговор на въпрос от участниците в срещата д-р Литев увери, че при интерес ще има и следващи прегледи и дейности, свързани с профилактиката на глаукома. Той благодари на ръководството на Община Разград за партньорството при организирането на срещата, както и на скрининговите прегледи, които провежда в родния си Разград.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.